Varför är OCPP viktigt?

|30/01, 2023

Varför är OCPP viktigt?

OCPP står för Open Charge Point Protocol. OCPP är ett öppet kommunikationsprotokoll för kommunikation mellan laddstationer och de system som styr felavhjälpning, betalningslösningar eller behörigheter. OCPP är utformat för att vara leverantörsoberoende, vilket ger den som äger anläggningen en långsiktighet utan inslåsningseffekter eller framtida oförutsedda kostnader.

OCPP är ett initiativ som leds av Open Charge Alliance (OCA). Det skapades redan 2010 och har idag blivit brett accepterat som den standard branschen anpassat sig till även om vi på den nordiska marknaden ser allt fler proprietära lösningar med egna kommunikationslösningar och alternativ till OCPP. Risken med detta är att kunden tyvärr inte kan välja sin laddtjänst med rättvisa förutsättningar på den fria marknaden i framtiden.

Väljer ni en öppen laddlösning med OCPP är den kompatibel med flera system och ni ger kunden möjlighet att byta leverantör över tid. Även om man idag gärna erbjuder sitt eget styrsystem så uppmanar vi till att inte tvinga in kunden i ett hörn.

De största fördelarna blir synliga den dag kunden vill förändra något, vilket också kan ge er möjlighet att byta system eller vinna fler kunder med befintliga installationer.


Två saker som vi på Simplev kan hjälpa er med: 
1. Vi vet om laddstationen verkligen har OCPP
Det är stor skillnad på en laddstation som har "riktig" OCPP och en laddstation som stödjer OCPP, via en egen service eller OCPI. Simplev hjälper er bland annat med integrationstester, dokumentation och säljmaterial.

2. Kontrollera om leverantören är certifierad
Vi testar alla produkter vi säljer mot flertalet på marknaden förekommande mjukvarusystem för att vara helt säkra på att allt fungerar enligt protokollets föreskrifter. På så sätt kan ni undvika tråkiga överraskningar och fokusera på att hjälpa er kunder välja rätt laddlösning.